فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال هجدهم شماره 155 (بهمن و اسفند 1397)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال هجدهم شماره 155 (بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه سفیف مقدم اکبری* صفحات 9-12

    اتیسم موضوع جدیدی نیست، هر چند در سال های گذشته به دلایل مختلف میزان شیوع آن بسیار پایین به نظر می رسید اما اکنون متخصصان آن را امری نادر نمی دانند. اتیسم شرایطی عصب شناختی است که در مغز ایجاد می شود و شایع ترین نوع، از دسته ای اختلال است که تحت عنوان اختلالات طیف اتیسم شناخته شده اند. این اختلال پیش از 3 سالگی قابل تشخیص است و در تمامی کشورها، گروه های قومی، فرهنگ ها و طبقات اجتماعی و اقتصادی یافت می شود. حکایت اتیسم، با مرور منابع موجود، به بررسی سیر تاریخی این اختلال از آغاز تا کنون می پردازد. در این مقاله، اصطلاحات اولیه، نظریه های منسوخ شده، شخصیت های علمی تلاشگر در حوزه ی اتیسم، وضعیت کنونی و چشم انداز آینده ی آن به اختصار بیان شده است.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، اختلالات رشدی، اتیسم اوایل کودکی، نشانگان آسپرگر، مادران یخچالی
  • عباسعلی حسین خانزاده*، نیما حقیقی، رضا شباهنگ صفحات 13-20
    زمینه و هدف

    تحلیل رفتارکاربردی و بازی درمانی می توانند روش های موثر برای حل مشکلات رفتاری کودکان اتیستیک باشند. در این بین، مقایسه اثربخشی تحلیل رفتارکاربردی و بازی درمانی موضوعی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش تحلیل رفتارکاربردی و بازی درمانی بر مشکلات رفتاری کودکان اتیسم انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از تمامی کودکان پسر مبتلا به اتیسم مراجعه کننده به مراکز روزانه تحت نظارت بهزیستی استان گیلان در دامنه سنی 6 تا 11 بود. حجم نمونه 30 شرکت کننده بود که به صورت تصادفی در سه گروه تحلیل رفتار کاربردی، بازی درمانی وکنترل (10=n) جای گذاری شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشکلات رفتاری استفاده شد. در انتها، داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین شاخص های مشکلات رفتاری گروه های آزمایش (تحلیل رفتار کاربردی و بازی درمانی) در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش پیدا کرده است (01/0> p). همچنین در مقایسه دو روش درمانی، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0< p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، هر دو روش تحلیل رفتار کاربردی و روش بازی درمانی، به یک اندازه در کاهش مشکلات رفتاری این کودکان موثر بوده اند. در همین راستا، نتایج مطالعه حاضر حاکی از عدم وجود تفاوت مشخص در میزان تاثیرگذاری تحلیل رفتارکاربردی و بازی درمانی بر مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم است.
    واژه های کلیدی:  اختلال طیف اتیسم، تحلیل رفتار کاربردی، بازی درمانی، مشکلات رفتاری

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، تحلیل رفتار کاربردی، بازی درمانی، مشکلات رفتاری
  • قربان همتی علمدارلو*، علیضامن مولایی صفحات 21-30
    زمینه

    اختلال طیف اتیسم نوعی اختلال تحولی عصبی است که با نارسایی در رفتار و تعامل اجتماعی همراه است. کودکان با اختلال طیف اتیسم الگوهای رفتاری، علایق و سرگرمی های محدود دارند. اضطراب یکی از شایع ترین مشکلات کودکان با اختلال طیف اتیسم است که باعث مشکلات قابل توجهی در عملکرد آن ها می شود. بنابراین تشخیص اضطراب و آگاهی از فنون درمانی و مداخله موثر برای کاهش و درمان اضطراب در کودکان با اختلال طیف اتیسم برای والدین، معلمان، مربیان و متخصصان کودکان با اختلال طیف اتیسم بسیار مهم و ضروری است. در این مقاله پس از بیان مقدمه ای کوتاه، به تعریف اختلال طیف اتیسم و تعریف اضطراب پرداخته شده و سپس علل و ارزیابی اضطراب و روش های درمان و کاهش اضطراب در کودکان با اختلال طیف اتیسم در ایران ارائه شده و در پایان نتیجه گیری صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    شناسایی اضطراب در کودکان با اختلال طیف اتیسم و برنامه ریزی برای مداخله و فراهم سازی خدمات برای این افراد با چالش همراه است. تجارب بالینی حاکی از آن است که نیاز به روش های درمانی ویژه برای کاهش اضطراب کودکان با اختلال طیف اتیسم ضروری است.

    کلیدواژگان: اضطراب، کودکان، اختلال طیف اتیسم
  • محمد عاشوری* صفحات 31-38
    زمینه و هدف

    اختلال های طیف اوتیسم مجموعه ای گسترده ای از رفتارهای نابهنجار ادراکی، شناختی، زبانی و اجتماعی را دربرمی گیرد. لگو درمانی یکی از برنامه های مداخله ای است که مهارت های اجتماعی کودکان با اختلال طیف اوتیسم را به نحو قابل توجهی بهبود می بخشد و رفتارهای غیراجتماعی درخودماندگی را کاهش می دهد. کلمه دانمارکی لگو به معنی یک بازی خوب است. لگو درمانی یک برنامه رشد اجتماعی برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم می باشد که مبتنی بر همکاری در بازی با لگو است.

    نتیجه گیری

     بسیاری از کودکان با اختلال طیف اوتیسم فاقد قصد ارتباطی هستند و تمایل به ارتباطی که هدف اجتماعی داشته باشد نشان نمی دهند. لگو درمانی از طریق بازی و ایجاد موقعیت ها و فرصت های خلاق برای برقراری تعامل موجب رشد و تحول کفایت اجتماعی می شود. کودکان الگوهای مختلف لگو را با کار کردن در گروه های دو یا سه نفری می سازند. بحث بر سر این است که کودکان مشارکت کننده در بازی با لگو انگیزه بیشتری را برای آغازگری ارتباط اجتماعی تجربه می کنند و به برقراری تعامل پایدار با دیگران ترغیب می شوند. در این مقاله مبانی نظری، کاربرد، گام های اجرای و اثربخشی لگو درمانی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: لگو درمانی، مهارت های اجتماعی، کفایت اجتماعی، اختلال طیف اوتیسم
  • علیرضا محسنی اژیه*، قاسم نوروزی صفحات 39-46
    زمینه

    اختلال طیف اتیسم (ASD) اختلالی عصبی-رشدی است که جنبه های مختلف رشد و تحول کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از نهضت هایی که اخیرا به منظور توانمندسازی این کودکان و حضور آنها در جامعه مطرح شده است، نهضت فراگیری سازی است. از جمله مدل هایی کاربردی فراگیری سازی در حوزه اتیسم، مدل تجارب یادگیری و برنامه جایگزین (LEAP) برای دانش آموزان پیش دبستانی با اختلال طیف اتیسم و والدین آنها است.

    روش

      پژوهش حاضر با استفاده از روش مروری در پایگاه های اطلاعاتی Science Direct, ProQuest, PubMed, Google scholar با کلید واژه های LEAP model, inclusion model, Learning Experiences and Alternative Program, autism inclusion منابع علمی مرتبط جمع آوری شد. پس از جمع آوری منابع، تاریخچه مدل تجارب یادگیری و برنامه جایگزین، مولفه ها، اثربخشی و کاربرد آن توصیف شد.

    نتیجه گیری

    هدف عمده این مدل، کمک به کودکان در دستیابی به پتانسیل کامل رشدی است تا بتوانند از جریان غالب آموزش عمومی استفاده کنند. در این مقاله سعی شده است تا مولفه های اصلی این مدل شناسایی و معرفی شوند و یافته های تجربی در زمینه اثربخشی مدل تجارب یادگیری و برنامه جایگزین (LEAP) بر رشد مهارت های عملکردی، بازی مستقل، تعامل اجتماعی، کسب پیش نیازهای مهارت های تحصیلی، دستیابی به مهارت های گفتاری و زبانی و رفتار سازگارانه ارائه شود.

    کلیدواژگان: اتیسم، والدین، تجارب یادگیری و برنامه جایگزین
  • امیر قمرانی*، محمدتقی سلطانی، جمیله خدادادی صفحات 47-52
    زمینه

    تاکنون روش های قطعی برای درمان اختلال  طیف اوتیسم گزارش نشده است اما روش های بسیاری برای کمک به این افراد و بهبود مهارت ها و افزایش سازگاری آنها با محیط و آموزش چگونگی ارتباط  و تعامل با دیگران بطور اجتماعی  وجود دارد. یکی از جدیدترین روش های آموزشی استامپ است که با تاکید برفرایند های شناختی -رفتاری سعی در آموزش  و شناخت احساسات و هیجان های مثبت و  منفی و همچنین کاهش رفتار های ناسازگارانه از قبیل پرخاشگری  و خود آزاری دارد.
     

    نتیجه گیری

    در زمینه آموزش ارتباط اجتماعی و ایجاد علاقه برای حضور و مشارکت فعال و موثردرگروه همسالان  و  اجتماع  و کاهش اضطراب  اجتماعی همچنین شناخت احساسات و عواطف خود و دیگران برای پاسخ دهی و تعاملات طبیعی کودکان دارای اختلال اوتیسم با عملکرد بالا کاربرد دارد.
    دراین مقاله مولفه های روش آموزش شناختی-رفتاری استامپ ارائه می شود.
    درقالب؛  1 - آموزش موثر     2 -بازسازی شناختی        3-جعبه ابزار هیجانی

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، روش استامپ، مهارت های اجتماعی و تنظیم هیجان
  • زهرا اکبری بیاتیانی* صفحات 53-60
    زمینه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر تمرینات یکپارچگی حسی حرکتی بر کاهش رفتار کلیشه ای کودکان اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش تک آزمودنی از نوع طرح A-B با پیگیری بود. نمونه مطالعه شده شامل 4 کودک پسر مبتلابه اختلال طیف اتیسم بود که به روش نمونه گیری غیر تصادفی از نوع هدفمند، انتخاب شدند و طی 21 جلسه تحت درمان یکپارچگی حسی حرکتی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس گارز استفاده شد. داده ها با استفاده از نمودار تحلیل چشمی و آزمون اندازه اثر کوهن تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نمودارهای چشمی برای متغیر رفتار کلیشه ای و علائم کلی اتیسم، حاکی از تاثیر درمان یکپارچگی حسی حرکتی بر علائم اتیسم کودکان بود. نتایج بررسی تغییرات ایجادشده از طریق اندازه اثر کوهن، حاکی از بالا بودن سطح اندازه اثر درمان یکپارچگی حسی حرکتی در بهبود رفتار کلیشه ای و علائم کلی اتیسم برای هر چهار آزمودنی بود، فقط اندازه اثر یکی از آزمودنی ها در مرحله درمان -پیگیری، متوسط نشان داده شد؛ بنابراین می توان گفت که درمان یکپارچگی حسی حرکتی در بهبود علائم کلی اتیسم و کاهش رفتار کلیشه ای کودکان طیف اتیسم موثر است.

    نتیجه گیری

     از نتایج پژوهش حاضر می توان در راستای برنامه ریزی درمانی و مداخلات بالینی به منظور کاهش و درمان علائم اتیسم کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: یکپارچگی حسی حرکتی، رفتار کلیشه ای، اختلال طیف اتیسم
  • سیده مریم فضائلی* صفحات 61-65

    این مطالعه از طرح خط پایه غیرهمزمان برای ارزیابی استفاده از قواعد، نقش بازی کردن، و بازخورد دادن برای آموزش به سه کودک با اختلال طیف اتیسم به منظور آموزش دروغ های مناسب های اجتماعی به آن ها استفاده کرد. آموزش دروغ های مناسب اجتماعی در دو موقعیت بود: وقتی که (الف) هدیه غیردلخواه به فرد داده می شد؛ (ب) ظاهر فرد به شیوه ای غیرمطلوب و ناخوشایند تغییر می کرد. یافته ها نشان داد که مداخله در آموزش استفاده از دروغ های مناسب اجتماعی موثر بود و تعمیم به افراد و هدیه ها یا تغییر در ظاهر که به شرکت کنندگان آموزش داده نشده بودند، مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اتیسم، فریب، دروغ، اتخاذ دیدگاه، نظریه ذهن
|
  • Fatemeh Safif Moghaddam Akbari* Pages 9-12

    Autism is not a new issue, although in recent years, due to different reasons, its prevalence seemed to be very low, but now experts do not consider it a rare condition.  Autism is a neurological condition that occurs in the brain and is the most common type of disorder characterized by autism spectrum disorders. This disorder is recognizable before age 3 and is found in all countries, ethnic groups, cultures, social and economic classes. This paper, by reviewing the available sources, examines the historical course of the disorder from the beginning to the present. In this article, the basic terminology, outdated theories, the eminent scholarly characters in the field of autism, the current situation and the prospect of the future of autism are briefly outlined.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Developmental disorders, Early Infantile Autism, Asperger Syndrome, and Refrigerator Mothers
  • Abbasali Hosein Khanzadeh*, Nima Haghighi, Reza Shabahang Pages 13-20

    Background and purpose:

    Applied behavior analysis and game therapy can be effective methods for solving autistic children's behavioral problems. Meanwhile, comparing the effectiveness of behavioral behavioral analysis and therapeutic play is a topic that has been neglected. The purpose of this study was to compare the effectiveness of applied behavior analysis and play therapy on behavioral problems of children with autism spectrum disorder.

    Method

    The present research method is semi-experimental and its design is pretest-posttest with control group. The statistical population of the present study consisted of all boys with autism who referred to daily centers under the supervision of the state welfare organization of Guilan province in the age range of 6-11 years. The sample size was 30 participants who were randomly assigned to three groups of applied behavioral analysis, game therapy, and control (n=10). The behavioral problems inventory was used to collect data. Finally, data were analyzed using covariance statistical method.

    Results

    The results of this study indicate that the mean of behavioral problems indices in experimental groups (Applied behavior analysis and play therapy) was significantly reduced compared to the control group (p <0.01). Moreover, there was no significant difference in comparison between two therapeutic methods (p <0.05(.

    Conclusion

    According to the findings, both applied behavior analysis method and play therapy method have been effective in reducing behavioral problems in these children. In this regard, the results of this study indicate that there is no distinct difference in the rate of impact of applied behavior analysis and play therapy on behavioral problems of children with autism spectrum disorder.
    Keywords: Autism spectrum disorder, Applied behavior analysis, Play therapy, Behavioral problems

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Applied Behavior Analysis, play Therapy, Behavioral Problems
  • Ghorban Hemati, Alamdarloo*, Alizamen Molaei Pages 21-30
    Background

    Autism spectrum disorder is a neurodegenerative disorder that is associated with a defect in social behavior and interaction. Children with autism spectrum disorders have behavioral patterns, interests and limited entertainment. Anxiety is one of the most common problems in children with autism spectrum disorder, which causes significant problems in their function. Therefore, the diagnosis of anxiety and awareness of therapeutic techniques and effective interventions for reducing and treating anxiety in children with autism spectrum disorder is very important for parents, teachers, educators and pediatricians with autism spectrum disorders. In this paper, after giving a brief introduction to definition of autism spectrum disorder, the definition of anxiety has been addressed. Anxiety, assessment and treatment methods and anxiety reduction in children with autism spectrum disorders have been presented in Iran. Finally, a conclusion has been made.

    Conclusion

    It is difficult to identify anxiety in children with autism spectrum disorder and planning to intervene and provide services for these people. Clinical experience suggests that the need for specific therapies to reduce the anxiety of children with autism spectrum disorder is necessary.

    Keywords: Anxiety, Children, Autism Spectrum Disorder
  • Mohammad Ashori* Pages 31-38
    Background and Aim

    Autism spectrum disorders (ASD) involve myriad aberrant perceptual, cognitive, linguistic and social behaviors. Lego therapy is one intervention that has been shown to encourage significant improvement in the social skills of children with autism spectrum disorder and reducing their autistic-type social behaviors. The definition of the Danish word Lego is to play well. Lego therapy is a social development program for children of autism spectrum, which is based on collaborative Lego play.
      

    Conclusion

    Many children with ASD lack communicative intent and desire to communicate for social purposes. Lego therapy uses play to develop social competency by creating opportunities to interact. Children work together to build Lego models in pairs or teams of three. It is argued that as a result, participants experience a greater motivation to initiate social contact and engage in sustained interactions with others. In this article investigated theoretical base, application, implementation levels and effectiveness of Lego therapy.

    Keywords: Lego Therapy, Social Skills, Social Competency, Autism Spectrum Disorder
  • Alireza Mohseni Ezhiyeh*, Ghasem Norouzi Pages 39-46
    Background

    Autistic Spectrum Disorder (ASD) is a neurodegenerative disorder that affects the various aspects of childhood development. One of the movements that have recently been put forward to empower these children and their presence in the community is the inclusion. Among the applied models that are known in autism, is the Learning Experience and Alternative Program (LEAP) model for pre-school students with autism spectrum disorders and their parents.

    Method

    To do this, using the systematic review method by searching the following words (LEAP model, inclusion model, Learning Experiences and Alternative Program, autism inclusion) in scientific websites like, Science Direct, Proquest, PubMed, and Google Scholar databases data from 2000 to 2018 were collected. After the collection of resources, the history of the model of Learning Experience and Alternative Program, components, effectiveness and application was described.

    Conclusion

    The main purpose of this model is to help children achieve full developmental potential in order to use the mainstream of general education. In this paper, we attempt to identify and introduce the main components of this model. Empirical findings on the effectiveness of LEAP model on the development of functional skills, independent play, social interaction, achieving prerequisites for academic skills, language and adaptive behavior.

    Keywords: Autism, Parent, Learning Experience, Alternative Program
  • Amir Ghamarani*, MOHAMADTAGHI SOLTANI, Jamile Khodadadi Pages 47-52
    Background

    No definitive methods have yet been reported for the treatment of autism spectrum disorder, but there are many ways to help these individuals, and improve their skills and their compatibility with the environment, and learn how to communicate and interact with others socially. One of Stomp's latest training methods, which emphasizes on cognitive-behavioral processes, attempts to educate and identify positive and negative emotions and emotions.
     As well as reducing maladaptive behaviors such as aggression and self-harm.

    Conclusion

    In the field of social communication education and interest in active and effective participation and participation of peers and community, and reduction of social anxiety, self-emotion and others emotions are used to respond to and interact with children with high-performance autism disorders.
    In this article, the components of the Stomp Cognitive-Behavioral Education Method are presented.
    In the first place; 1. Effective training; 2. Cognitive development; 3. Emotional toolbox

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Stomp Method, Social Skills, Thrilling Set
  • Zahra Akbari Bayatiani* Pages 53-60
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of sensory-motor integration training in decreasing stereotypic behaviors in children with autism spectrum disorder.

    Methods

    This is an A-B follow-up case study. Purposive sampling was used to recruit four male children with autism spectrum disorder that were chosen by non-probability and purposive sampling method. The participants participated in 21 sessions of sensory-motor integration training. Assessment instrument was Gilliam Autism Rating Scale (GARS). Visual inspection charts and Cohen's d effect size were used to analyze the data.

    Results

    The result of visual inspection on stereotypic behaviors and autism symptoms indicates the effectiveness of sensory-motor integration training in improvement of autism symptoms and stereotypic behaviors. The result of Cohen's d effect size showed large effect size of sensory-motor integration training on stereotypic behaviors and autism symptoms. Nonetheless, the effect size of sensory-motor integration training in the follow up stage for one of cases was medium.

    Conclusion

    The results of this research can be used in therapeutic planning and clinical interventions to reduce and treat autism symptoms.

    Keywords: Sensory-Motor Integration, Stereotypic Behaviors, Autism Spectrum Disorder
  • Seyyedeh Maryam Fazaeli* Pages 61-65

    This study used a nonconcurrent multiple baseline across participants design to evaluate the use of rules, role-play, and feedback for teaching 3 children with autism spectrum disorder to tell socially appropriate lies when (a) presented with an undesired gift and (b) someone’s appearance changed in an undesired way. The intervention was effective in teaching use of socially appropriate lies, and generalization to untrained people and gifts or appearances was observed.

    Keywords: autism, deception, lie, perspective taking, theory of mind